czwartek, 17 listopada 2016

Zdrowa kawa, którą pokochasz

Mała czarna to nieodzowny element mojego śniadania. W nadmiarze jednak nie jest zdrowa, a ja mam tendencje do picia kawy przez cały dzień. Robię mocny napar w kawiarce i rozcieńczam ją wodą, żeby móc dłużej delektować się jej smakiem;) Znalazłam ostatnio w moich notatkach przepis na zdrowszą i bardziej aromatyczną kawę.


Zwłaszcza teraz, na chłodne dni kawa jest doskonała. Dzięki temu, że kawę powoli gotujemy cały śluz zostaje na dnie wraz z fusami, więc nie zanieczyszcza on naszego organizmu. Dodatkowo aromatyczne i rozgrzewające przyprawy działają przeciwgrzybicznie i bakteriobójczo. 



A teraz przepis:

- świeżo mielona kawa - dwie łyżki
- cynamon
- kardamon
- kminek
- woda

Do garnka wsypuje kawę, zalewam wodą, dodaję przyprawy i stawiam na małym ogniu. Kawa ma powoli bulgotać, aby wygotował się cały śluz i osadził na dnie. Kawę trzymam tak z 10 min po zagotowaniu. Następnie odstawiam, aby opadły wszelkie fusy i powoli wlewam do filiżanki.

Kawa nie tylko zaspokoi kubki smakowe, ale jej zapach podziała na każdego kojąco. Gwarantuję! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz